Za delovanje aplikacije eSvetovanje morate uporabljati brskalnik, ki podpira JavaScript. Vaš brskalnik tega ne podpira ali pa imate to možnost izklopljeno.

eSvetovanje 2013

Zavod Republike Slovenje za zaposlovanje

Ocenite skladnost

Ocenjevanje skladnosti in izbira ciljev sta najpomembnejša koraka v procesu določanja zaposlitvenih ciljev. Namen je, da uskladite idealno in možno. To lahko naredite na različne načine. Ciljem, ki so trenutno nedosegljivi, se ne odpovejte, ampak si zadajte, da jih boste dosegli na dolgi rok.

Bistvena vprašanja, na katera si odgovorite, so:

  • Ali obstaja skladnost med vami in zahtevami poklica?
  • Kako velika je ta skladnost?
  • Kaj je tisto, kar vam morebiti manjka, da bi se lahko uspešno zaposlili v nekem poklicu?
  • Kako tudi drugi dejavniki, npr. razmere na trgu dela, vplivajo na vaš zaposlitveni cilj?
  • Ali predstavlja izbran poklic vaš kratkoročni ali dolgoročni zaposlitveni cilj?Ocenite skladnost med vami in poklicnimi cilji 

Upoštevajte vse, kar ste o sebi izvedeli na straneh Kakšen sem, Kaj me zanima, Kaj znam. Vse našteto se izraža v kompetencah posameznika. Pomemben element za razmislek so tudi vaše izkušnje, ne le delovne, zato na tem mestu razmislite tudi o njih. Vprašanja za razmislek, ki se nanašajo na nekatere pogoje in okoliščine dela, bodo dodatno osvetlila vaša pričakovanja v zvezi z zaposlitvijo v konkretnem poklicu.

Za celovito oceno potrebujete tudi podatke o položaju poklica na trgu dela. Glede na vse to ocenite skladnost s pomočjo spodnjih vprašanj in določite vaš naslednji korak.

Ali se vaše osebnostne lastnosti skladajo z izbranim poklicem? Da Ne

Ali se vaša izobrazba sklada z izbranim poklicem? Da Ne

Ali se vaše izkušnje skladajo z izbranim poklicem? Da Ne

Ali na trgu dela obstaja povpraševanje po vašem poklicu? Da Ne

Ali je možna sprememba oz. zmanjšanje neskladja? Da Ne

Ali v tem trenutku potrebujete službo? Da Ne

Začasno si poiščite drugo delo. Svoj izbrani poklic pa si postavite za dolgoročen cilj, ki ga boste dosegli, ko boste premostili vsa zgoraj našteta neskladja.

© 2013 ZAVOD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ZAPOSLOVANJE


Deli