Opravila in naloge
- Pripravi in očisti živila ali pa to delo razporedi pomožnemu osebju v kuhinji.
- Pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po dnevnih menijih in po jedilnem listu. Pri tem upošteva recepte in količinske normative za porabo živil in obroke jedil.
- Pripravlja podatke za dnevni obračun porabljenih živil, obrokov hrane in sproti pregleduje zaloge. Z vodjo kuhinje sodeluje pri inventurnih popisih.
- Sodeluje pri pripravi in sestavljanju jedilnih listov in dnevnih menijev.
Kuha lahko v hotelski restavraciji, kjer imajo veliko število dnevnih menijev in jedi po naročilu, v specializirani restavraciji ( npr. ribja), v gostilni, kjer je večja ponudba domačih jedi, v okrepčevalnici ali v planinskem domu. Zaposli se tudi v bolnišnici, v vrtcu, domu za starejše občane, v študentski in vojaški kuhinji ter kuhinji v podjetju.
Uporablja kuhalno, namizno servirno in transportno posodo, pribor in kuhinjsko orodje, štedilnik, kotle za kuhanje, ponve, pečico, cvrtnik, žar in raženj, parne peči in kuhalne avtomate in grelne pulte.
Kuhar pripravi jedila v skladu z načeli ohranjanja bioloških vrednosti živil.
Znanja in spretnosti
Za opravljanje poklica se zahteva poklicna oziroma strokovna kvalifikacija kuharja. Med šolanjem spozna tehnologijo priprave hrane, nauči se ravnati z živili in hrano. Spozna količinske normative, programiranje in načrtovanje prehrane, higienske in tehnične predpise.
Kuhar mora dobro razlikovati barve, vonje in okuse ter imeti spretne roke in prste. Vzdržuje red, čistočo in osebno urejenost. Dela stoje z obračanjem, pripogibanjem, poseganjem, dviganjem in prenašanjem lažjih in srednje težkih bremen.
Je odgovoren, iznajdljiv, ustvarjalen in ima smisel za delo z ljudmi.
Razmere za delo
Delo je lahko nevarno zaradi ostrega orodja, vročih predmetov in naprav pod pritiskom ali spolzkih tal.
Predvidena izobrazba
Za opravljanje poklica se zahteva najmanj srednja poklicna izobrazba za kuharja.
Druge informacije
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.