Opravila in naloge
- Točaj večinoma streže alkoholne in brezalkoholne pijače.
- Poleg postrežbe pijač očisti mize in pulte ter pobira prazne steklenice.
- Druge dolžnosti so: razporejanje gostinske opreme, urejanje pulta in priprava menijev.
Delovna področja so lokali in bari, dela tudi v hotelu, restavraciji in v gostišču.
Uporablja steklenice in sode s pijačo, aparate za pripravo kave in toplih napitkov, blagajno za pripravo računa in druge gostinske pripomočke.
Njegova storitev je prijazen pozdrav obiskovalcem, priprava in postrežba naročene pijače ter zahvala za obisk.
Znanja in spretnosti
Delo vključuje pripravo pijače in postrežbo prigrizkov, upravljanje z denarjem in prenašanje zabojev s pijačo.
Zaveda se pomena higiene, zna dobro računati in je sposoben dvigovati in prenašati težke predmete. Večino časa dela stoje.
Točaj je prijateljsko razpoložen in sposoben delati z različnimi vrstami ljudi.
Razmere za delo
V času gostinske sezone, med počitnicami in poleti, je običajno več obiskovalcev zato je delovni ritem povišan in včasih se delo podaljša pozno v noč.
Nevarnost pri delu točaja je steklovina, kozarci in steklenice, ki se lahko razbijejo. Pri uporabi grelnih naprav mora biti pozoren, saj lahko pride do opeklin z vročo vodo ali paro.
Predvidena izobrazba
Potrebuje poklicno izobrazbo, program natakar in dodatno usposabljanje za pripravo hrane oziroma pijač.
Druge informacije
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.