Opravila in naloge
- Oblikuje kose mesa, ga sortira, izloča kosti ter ločuje slanino od mesa. Za skladiščenje meso razvrsti po kakovosti in namenu, ga razsoli, ohladi ali zamrzne.
- Pripravi meso in drobovino za posamezne izdelke. Pripravlja mesne nadeve, polni in oblikuje izdelke, salame in klobase.
- Izdeluje zaseko, oblikuje šunke in termično obdeluje izdelke s kuhanjem, pečenjem in dimljenjem. Meso odreže, seka po želji stranke, razseka, oblikuje, tehta, izračuna ceno in izdelke zavija.
- Kot prodajalec aranžira izložbe in vitrine, da privabi kupce. Pri delu sta pomembna estetski videz in higiena.
Dela na različnih področjih: kot predelovalec mesa in drobovine, v trgovini kot prodajalec mesa in mesnih izdelkov, pri pripravi suhomesnatih izdelkov, pri toplotni obdelavi mesa in mesnih izdelkov, pri skladiščenju in pripravi mesa za skladiščenje in prodajo ali kot predelovalec v industriji za predelavo mesa in mesnih izdelkov.
Uporablja različne pripomočke, stroje in naprave za rezanje, sekanje, mletje in za predelavo mesa in drobovine. Uporablja različno embalažo, pladnje in registrske blagajne. Za delo potrebuje začimbe, sredstva za konzerviranje in dezinfekcijo, vodo, čistilna sredstva in materiale za pakiranje (folije).
Naloga mesarja je, da pripravi meso in izdelke kakovostno, higiensko neoporečno in da pripravi izdelke po želji in zahtevah uporabnikov.
Znanja in spretnosti
Med šolanjem dobi znanja o tehnologiji predelave mesa, drobovine in mesnih izdelkov. Seznani se s hranilnimi vrednostmi mesa, drobovine in mesnih izdelkov ter njihovimi značilnostmi. Pomembno je znanje s področja higienskega minimuma - higiene prehrane in osebne higiene.
Potrebna je telesna spretnost in spretnost rok, prstov in dlani. Pomembna je dobra usklajenost zaznav in gibov. Razlikovati mora barve in vizualno razlikovati predmete. Delo je fizično naporno, saj ga opravlja pretežno stoje, poleg tega se pripogiba, dviga, nosi in potiska bremena.
Ima sposobnost koncentracije, pomnjenja podatkov in samostojnega odločanja. Pomembna lastnost je skrb za osebno higieno in higieno okolja.
Razmere za delo
Izpostavljen je nevarnostim padcev na spolzkih in mokrih tleh, poškodbam zaradi ostrega orodja, nevarnostim opeklin pri termični obdelavi izdelkov in okužbam pri obolelih živalih. Pri delu uporablja zaščitna sredstva: delovno obleko in obutev, predpasnik, gumijaste rokavice in pokrivalo.
Predvidena izobrazba
Za opravljanje poklica je potrebna poklicna šola živilske smeri.
Druge informacije
BIC, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Ižanska cesta 10, 1000 Ljubljana
IC Piramida Maribor, Srednja šola za prehrano in živilstvo , Park mladih 3, 2000 Maribor
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.