Opravila in naloge
- Pripravlja modele in ročno oblikuje testo, ga vlaga v modele, meša kreme in nadeve. Ureja in pripravlja peči, vlaga pekače in modele v peč in naravnava temperaturo za peko izdelkov. Pecivo jemlje iz peči, prazni modele in oblikuje slaščice z rezanjem. Polni jih z nadevi, prelije s prelivi, glazira, brizga različne nadeve, krasi pecivo in ga pakira.
- Kuha in pripravlja sadne želeje, marmelade, džeme in pudinge. Pripravlja različne sladolede in marcipan. Iz njega izdeluje izdelke iz čokolade, napolitanke, medenjake, krekerje, kekse, oblate in želeje.
- Vzdržuje stroje in naprave, s katerimi dela. Preverja njihovo delovanje in opravi manjša popravila.
- Pomembno je vzdrževanje osebne higiene, higiene prostorov in sredstev, ki jih uporablja, ter poznavanje in izvajanje sanitarnih predpisov.
Opravila obsegajo veliko ročnega dela, smisla za oblikovanje ter občutek za estetski videz pri oblikovanju slaščic. Oblikuje konditorske izdelke, kuha marmelade, džeme in pudinge.
Glavna orodja so: naprave za kuhanje, peko in cvrtje, stroji za mešanje in stepanje, stroji za valjanje, drobljenje in mletje ter hladilne naprave. Uporablja tudi ročna orodja, tehtnice, modele, zamrzovalnike, hladilnike in stroje za oblikovanje. Vodi evidenco o proizvodnji in porabi surovin in pozna dokumentacijo za prodajo v trgovinah.
Izdelki slaščičarja so raznovrstni, njegovo delo pa obsega postopke od priprave moke do peke in izdelave končnih izdelkov. Izdelke pripravi za transport, jih pakira in pripravlja za skladiščenje.
Znanja in spretnosti
Potrebna znanja in veščine dobi na srednji živilski šoli oziroma na ustanovah, kjer usposabljajo učence za opravljanje del živilske stroke.
V delovnem prostoru je pogosto para in mokrota ter hrup strojev in naprav. Zato mora biti primerno telesno razvit, imeti dobro usklajenost zaznav in gibov, spretnost rok, dlani in prstov.
Njegovo delo je delno programirano z delovnimi nalogi. Dela v skladu z navodili nadrejenih in tehnično-tehnološko dokumentacijo.
Razmere za delo
Slaščičar dela v zaprtih prostorih, v neugodnih klimatskih razmerah, ob pogosti prisotnosti vlage. Dviga, prenaša, vleče in potiska lažja bremena. Zaradi dela, ki ga opravlja stoje in v različnih položajih telesa, je pomembna primerna obutev, da prepreči poškodbe hrbtenice.
Pomembno je, da uporablja zaščitna sredstva, obutev in zaščitne rokavice. Delovni čevlji so pomembni za preprečitev padca na spolzkih tleh.
Predvidena izobrazba
Za poklic slaščičar- konditor se zahteva srednja poklicna izobrazba živilske usmeritve.
Druge informacije
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.