Opravila in naloge
- Vzdržuje stroje in naprave za predelavo mleka. Čisti in razkužuje stroje, opremo in delovne prostore ter opravlja manjša popravila.
- Ob prevzemu beleži količine in kakovost mleka. Hladi in skladišči surovo mleko, ga termično obdela, pakira in znova skladišči. Mleko predeluje, dela smetano, maslo, fermentirane mlečne izdelke, zgoščuje mleko in mlečni prah. Izdeluje sire, sladolede in druge mlečne izdelke, jih pakira in skladišči.
- Jemlje in pripravlja vzorce za fizikalno-kemijske in mikrobiološke analize ter za senzorno kontrolo mleka in mlečnih živil.
Mlekarjevo področje dela vključuje prevzem, predelavo, pakiranje, skladiščenje in prodajo mleka in mlečnih izdelkov, vzdrževanje strojev in naprav in nadzor nad kakovostjo mleka in mlečnih izdelkov.
Pri delu uporablja enostavna orodja, opremo in stroje kot tudi računalniško vodeno procesno opremo. Za pakiranje mleka in smetane uporablja skladiščni trak in pakirni stroj, za pripravo masla pa pinje, linije in pakirne stroje. Pri pripravi sira uporablja sirarske kadi in kotle, oblikovala, stiskalnice, separatorje za sveže sire, stroje za mešanje in toplotno obdelavo sirov.
Njegov izdelek je ohlajeno, tehnično obdelano in pakirano konzumno mleko. Pripravlja smetano, surovo maslo, fermentirane izdelke, zgoščeno mleko in mlečni prah pa tudi različne sire, sladolede in druge mlečne izdelke.
Znanja in spretnosti
Izobražuje se na srednji živilski šoli in pridobi znanja po programu živilec. Spozna higieno živil, hranilne vrednosti in pomen mleka in mlečnih izdelkov v človekovi prehrani.
Dela pretežno stoje. Kot delavec v živilski industriji ima poudarjen smisel za osebno higieno in higieno delovnega prostora in sredstev, s katerimi dela.
Dobro zaznava in ločuje različne okuse, vonje in barvne odtenke. Ker pogosto dela v skupini, je dobro, da rad sodeluje z ljudmi.
Razmere za delo
Dela v proizvodnih obratih in zunaj pri prevzemu mleka. Delo opravlja stoje, med hojo, med pripogibanjem, doseganjem in dvigovanjem težjih bremen.
Predvidena izobrazba
Za opravljanje poklica se zahteva poklicna izobrazba živilske usmeritve.
Druge informacije
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.