Opravila in naloge
- Pri delu upošteva in izvaja sanitarno-higienske predpise, s čemer skrbi za varovanje zdravja potrošnikov. Zato namenja posebno skrb osebni higieni ter higieni in vzdrževanju delovnega mesta, strojev, naprav in pripomočkov, ki jih uporablja pri pripravi sladoleda.
- Prevzema osnovne surovine: mleko, smetano, surovo maslo, sladila, sadne in aromatične dodatke, emulgatorje in stabilizatorje ter jih pravilno skladišči.
- Sladoledno zmes pretoči v zorilne tanke, kjer se stabilizira na določeni temperaturi. Embaliran sladoled globoko zamrzne v zamrzovalnem tunelu.
Delo vključuje prevzem surovin za izdelavo sladoleda, kontrolo kakovosti in skladiščenje surovin. Pripravi in meša sestavine v sladoledno zmes in jo tehnološko obdela, homogenizira, pasterizira in stabilizira.
Uporablja stroje in naprave, kot so homogenizator, pasterizator, stroj za podhlajevanje in vpihovanje zraka (freezer), stroj za polnjenje in embaliranje sladoleda ter zamrzovalni tunel. Uporablja pripomočke, kot so računalnik, tehtnica, termometer, lopatka, zajemalke, stepalniki in posode za shranjevanje sladoleda.
Končni izdelek je sladoled, ki mora biti za potrošnika varno in okusno živilo.
Znanja in spretnosti
Po končani osnovni šoli se izobražuje v srednjem poklicnem izobraževanju. Izbira lahko med programoma: Mlekar in Slaščičar. V obeh se v zadnjem letniku seznani s tehnologijo izdelave sladoleda, spozna lastnosti tega živila in izdela osnovne vrste sladoleda.
Ne sme biti alergičen na prah in prašnate sestavine sladoleda. Biti mora telesno vzdržljiv, ker dela pretežno stoje, se pri tem pripogiba, dviguje in prestavlja različna bremena.
Pomembne lastnosti so: natančnost, kreativnost, osebna urejenost in odgovornost za zagotavljanje higienskih razmer v vseh fazah proizvodnje sladoleda. Imeti mora sposobnost ločevanja barvnih odtenkov in okusov, smisel za estetiko in za delo s strankami.
Razmere za delo
Zaradi delovanja strojev in črpalk je izpostavljen hrupu, v manjši meri tudi vibracijam. Pri delu je natančen, zbran, odgovoren ter sposoben samostojnega načrtovanja dela.
Predvidena izobrazba
Poklicno kvalifikacijo pridobi v izobraževalnem programu Mlekar, za potrebe manjših enot pa v izobraževalnem programu Slaščičar.
Druge informacije
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.