Opravila in naloge
- Predelovalec ali izdelovalec zelenjave in živil na osnovi tehnološke dokumentacije opravlja delovne operacije v proizvodnji hrane in pijač: od prevzema surovin, predelave hrane in pijač do pakiranja in skladiščenja izdelkov.
- Delo opravlja po tehnoloških postopkih za zagotavljanje kakovosti in je večinoma programirano z delovnimi nalogi.
- Prevzema in pripravlja surovine rastlinskega (in živalskega) izvora za izdelavo in predelavo živilskih izdelkov.
- Izdeluje in nadzira izdelavo polizdelkov in izdelkov ter jih pakira in skladišči. Vzdržuje stroje in naprave, s katerimi dela.
Predelovalec zelenjave in živil se lahko zaposli na širokem področju priprave in predelave hrane: od predelave sadja in zelenjave in proizvodnje brezalkoholnih pijač do vinarstva, pivovarstva, predelave rib in morskih sadežev, mlekarstva, pekarstva in slaščičarstva.
Upravlja in kontrolira avtomatsko vodene procese predelave surovin rastlinskega izvora. Nadzira in regulira kontrolne in signalne naprave, kot so termometri, termostati, ventili in tlakomeri. Uporablja merilne naprave in tehtnice ter različna ročna orodja.
Predeluje surovine v različne polizdelke in izdelke, od sirupov, sokov, kompotov, marmelad do izdelkov iz zelenjave, pekarskih in slaščičarskih izdelkov. Skrbeti mora za izvajanje predpisov iz varstva pri delu, požarnega varstva in varstva okolja.
Znanja in spretnosti
Predelovalec zelenjave in živil se na srednji živilski šoli seznani s tehnologijo predelave hrane, od predelave sadja in zelenjave, mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, predelave moke in žit. Spozna načine in tehnike pakiranja, embaliranja in shranjevanja različnih živil in transport le-teh.
Dela stoje, med hojo, se pripogiba, sega, občasno dviga, potiska in nosi lažja in težja bremena. Dobro mora razločevati barve in imeti mora dober vid. Dobro mora imeti razvit sluh in razlikovati različne zvoke, okuse in vonje.
Pomemben je smisel za osebno in delovno higieno in sposobnost prevzemanja odgovornosti za delo.
Razmere za delo
Pri delu uporablja zaščitna sredstva, primerno obuvalo, rokavice, zaščitne predpasnike in pokrivala.
Predvidena izobrazba
Predelovalec zelenjave ima končano poklicno šolo na področju živilstva.
Druge informacije
Biotehniški Izobraževalni Center- BIC Ljubljana, Ižanska 10, 1000 Ljubljana
Biotehniški Izobraževalni Center- BIC Naklo, Strahinj 99, 4202 Naklo
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.