Opravila in naloge
- Izvaja rafiniranje rastlinskih olj, zagotavlja kakovost izdelkov, izpolnjuje predpise o varstvu pri delu, sanitarno higienske predpise in predpise o varstvu voda ter varovanju okolja.
- Prevzema oljna semena in plodove oljnic in jih pripravi za notranji transport. Semena in plodove strojno čisti, sortira po obliki, suši in skladišči.
- Semena in plodove tehta, lušči, melje in praži. Surova olja hladi in filtrira ter prečrpava v zbiralnike.
- V laboratoriju jemlje vzorce surovin in izdelkov, jih analizira, oceni in dela enostavne analize. Vzdržuje stroje in naprave, kontrolira njihovo delovanje in opravlja manjša popravila.
Oljar zagotavlja kakovost delovnih postopkov pri pripravi rastlinskih olj, surovin, polizdelkov in izdelkov. Čisti procesne odpadne vode, skrbi za izpopolnjevanje predpisov iz varstva pri delu in požarnega varstva ter za izvajanje higiensko sanitarnih predpisov in predpisov o varstvu okolja.
Najpogostejša orodja so pretočne cevi, elevatorji, transportni trakovi in sredstva za notranji transport. Materiali, s katerimi dela, so semena in plodovi oljnic, rastlinska olja in pomožni materiali. Uporablja sredstva za čiščenje odpadnih vod, sredstva za ogrevanje ter osebna zaščitna sredstva.
Pravilno skladiščeni plodovi oljnic, iz njih pridobljena surova rastlinska olja in rafinirana olj, laboratorijsko pregledane surovine, polizdelki in izdelki, vse to je plod oljarjevega dela.
Znanja in spretnosti
Med šolanjem se seznani s tehnologijo predelave živil, z značilnostmi posameznih živil in pomenom mikroorganizmov v živilski industriji. Seznani se s higieno živil, spozna hranilne vrednosti živil in pomen olj v prehrani. Seznani se s predelavo oljnih semen in plodov oljčnic, spozna načine shranjevanja, pakiranja in skladiščenja olj in oljnih semen.
Imeti mora dobro razvit vonj, okus in vid, predmete mora razlikovati ne le po obliki in po barvi, temveč tudi po barvnih odtenkih. Razvito ima koordinacijo zaznav in gibov ter motorične sposobnosti - zlasti rok, dlani in prstov. Delo opravlja stoje, med hojo, ob pripogibanju in prenašanju lažjih in težjih bremen.
Pomembno je, da ima poudarjen smisel za osebno higieno in da zna prevzeti odgovornost za svoje postopke. Pomembna je tudi sposobnost vizualne presoje in ločevanja predmetov, njihove oblike, videza in barve. Zna analizirati podatke, zmožen je miselne koncentracije in hitrega odločanja.
Razmere za delo
Dela v proizvodnih obratih, občasno tudi zunaj pri prevzemu materialov in skladiščenju.
Predvidena izobrazba
Oljar se izobražuje na srednji živilski šoli in pridobi strokovna ter praktična znanja po programu živilec.
Druge informacije
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.