Opravila in naloge
- V kleti sprejema grozdje in ga ločuje po pridelovalnem območju, sorti in zrelosti. Grozdje nato predeluje v vino: ga preša, pridobiva mošt in skrbi za alkoholno vrenje. Vino shranjuje v vinskih sodih. Polni in stara ga tudi v steklenicah. Ustekleničeno vino opremlja z etiketami za prodajo na tržišču.
- Na vsaki stopnji predelave pregleduje in ocenjuje kakovost in lastnosti mošta in vina- meri, analizira in okuša odvzete vzorce. Pozoren je na možne napake in bolezenske znake in po potrebi ukrepa s popravki in dodatno predelavo.
- Pri avtomatiziranih postopkih je njegovo delo upravljanje strojev in naprav ter nadzor pravilnega poteka priprave vina.
Zaposli se v kletarskem obratu v vinogradniški, vinarski in kmetijski zadrugi ali podjetju. V večjem obratu dela kot samostojni kletar, kletar polnilec, preddelavec v kleti, preddelavec v polnilnici in pripravljavec del.
Dela s strojem za mletje sadja, z vinsko črpalko in prešo, s sodi ali polnilno linijo, v pomoč mu je tudi računalniška procesna oprema. Za delo potrebuje precizne merilne instrumente, npr. gostomer ali areometer za določanje sladkorja v moštu.
Kletar prideluje in polni različna vina.
Znanja in spretnosti
Ima vinogradniška znanja za predelavo grozdja v vino in za kletarjenje. Obvlada delovne postopke pri pridelavi vina, od priprave in prešanja grozdja, nege mošta in mladega vina do staranja in ustekleničenja vina. Pozna načine pridelave, značilnosti, sestavine in klasifikacijo različnih vin. Seznanjen je z vinsko zakonodajo, higieno vinske kleti in ekološkimi zahtevami.
Da lahko presoja in ocenjuje značilnosti vina, mora dobro vonjati, okušati in razlikovati barve.
Pri delu je skrben in natančen, sistematičen in redoljuben.
Razmere za delo
Večino dela opravlja stoje ali med hojo, se sklanja in steguje, posega, rokuje in dela s prsti. Občasno tudi dviga, premika in prenaša težja bremena. Dela sam in v skupini, skupaj z drugimi kletarji, pomožnimi delavci in živilskimi strokovnjaki. Pri nakupu in prodaji surovin in vina ima stike z vinogradniki kooperanti in s trgovci z vinom.
Predvidena izobrazba
Kletar ima kmetijsko ali živilsko izobrazbo različnih stopenj. Najpogosteje ima poklicno in strokovno, lahko pa tudi univerzitetno izobrazbo agronomske ali živilske smeri.
Druge informacije
SPOT, Slovenska poslovna točka, Kletar
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.