Opravila in naloge
Pripravi delovne prostore, sredstva in pripomočke za delo;
skrbi za red in čistočo na delovnem mestu;
čisti, reže, melje, meša, filtrira;
oblikuje izdelke, jih pasterizira, toplotno obdeluje, suši in hladi;
pomaga pri mehanski in toplotni obdelavi živil, pakira živila in jih skladišči.
Pripravlja različne vrste hrane, zelenjave, sadje, ribe in pijače.
Dela z različnimi napravami, od preprostih merilnih naprav, ročnih orodij in proizvodnih linij za pripravo izdelkov in polizdelkov, do naprav za toplotno in mehansko obdelavo živil.
Njegova storitev so postopki pri izdelavi in predelavi hrane in pijač, od prevzema surovin prek mehanske in toplotne obdelave živil do transporta, skladiščenja, embaliranja in priprave živil za prodajo.
Znanja in spretnosti
Do poklica kandidat lahko pride z izobraževanjem na poklicni stopnji živilske smeri. Praktična in teoretična znanja, ki jih mora obvladati, so: poznavanje dela pri pripravi živil in pijač, tehnološki postopki za pripravo, predelavo, pakiranje in skladiščenje živil. Pouči se o higieni in pripravi živil, osebni higieni in higieni delovnih prostorov.
Imeti mora razvito spretnost rok ter prstov in splošno telesno spretnost. Ne sme biti preobčutljiv za temperaturne spremembe. Razlikovati mora barve, vonje, okuse in vizualno razlikovati predmete.
Dela v živilski industriji, zato je pomembno, da ima poudarjen smisel za osebno higieno, higieno delovnih sredstev in prostorov ter da se zaveda pomena higienske neoporečnosti živil.
Razmere za delo
V proizvodnih prostorih je umetna svetloba, hrup in tresljaji zaradi stroje. Delo je fizično zahtevno, ker se opravlja večinoma stoje, med hojo, s pripogibanjem in obračanjem v prisilnem položaju. Delavec dela z rokami in prsti, dviga, potiska in prenaša lažja in težja bremena.
Predvidena izobrazba
Za poklic se zahteva poklicna izobrazba živilske smeri.
Druge informacije
Srednja šola za prehrano in živilstvo Maribor, Park mladih 3, 2000 Maribor
BIC Ljubljana, Srednja živilska šola Ljubljana, Cesta v Mestni log 47, 1000 Ljubljana
Biotehniški center Naklo, Strahinj 99, 4202 Naklo
Šolski center Nova Gorica, Biotehniška šola, Delpinova 9, 5000 Nova Gorica
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.