Opravila in naloge
• Pripravi krušno ali električno/plinsko peč za peko pic, jo vzdržuje na ustrezni temperaturi in skrbi za njeno čistočo,
• pripravi testo za pico po predpisani recepturi in postopku ter obloge za pico,
• pico postreže ali jo pripravi za transport skladno z standardi kakovosti.
Picopek se zaposli v piceriji ali v restavraciji, kjer lahko poleg pic pripravlja tudi druge jedi.
Pri delu uporablja: živila, iz katerih pripravi testo za pico, dodatke (sir, paradižnik, olive, paradižnik), krušno, plinsko ali električno peč, aparat za gnetenje testa, loparje, metlico in strgalo za čiščenje krušne peči. Pri postrežbi uporablja servirne krožnike in jedilni pribor.
Njegov izdelek je pripravljena/ pečena pica v skladu z naročilom gosta, ki jo postreže običajno skupaj s pijačo.
Znanja in spretnosti
Pozna energijsko in hranilno vrednost živil, ki se uporabljajo za pripravo pic, ter živila, ki vsebujejo alergene. Pozna orodja in pripomočke ter stroje in naprave za mehansko in toplotno obdelavo živil za pripravo pice. Z loparjem naloži pripravljeno pico v peč in jo peče na izbrani temperaturi. Ko je pečena, jo z loparjem vzame iz peči in jo po želji gosta nareže na kose.
Picopek ima dobre psihofizične sposobnosti za delo na omejenem prostoru in v bližini peči s povišanimi temperaturami.
Zanimajo ga novosti v kulinariki in pri pripravi novih vrst pic. Skrbi za osebno higieno in urejenost delovnega prostora.
Razmere za delo
Pri delu uporablja različne dodatke, parmezan in omake za pripravo pic, zato mora skrbeti za dobro organiziranost v kuhinji.
Predvidena izobrazba
Za picopeka je predvidena najmanj nižja poklicna izobrazba in dve leti delovnih izkušenj.
Druge informacije
Nacionalna poklicna kvalifikacija