Opravila in naloge
- Prevzema in pripravlja surovine za različne vrste jedi in pijač.
- Po receptu tehta in pripravlja živila, namaka surovine in jih toplotno obdeluje. Izdeluje zelenjavne mase, pri čemer pazi, da je zelenjava pravilno kuhana.
- Pripravlja mešanice začimb in omak in izdeluje različne napitke.
- Skrbi za higieno delovnih sredstev, za pranje posode, kuhalnikov, strojev in naprav za pripravo hrane, prostora in zlasti za higiensko neoporečnost živil.
Delovno področje kuharja hitrih jedi je delo v proizvodnji hrane in napitkov.
Za pripravo mesa in mesnih polizdelkov potrebuje sekalnike, mešalnike, kuhalnike in kuhalnike pod pritiskom, mline, sejalne naprave, črpalke, merilne in hladilne naprave, naprave za termično obdelavo, za transport pa vozičke, nosila in transportni trak. Materiali, s katerimi dela, so različne vrste surovega in zamrznjenega mesa, zelenjava, začimbe, različni dodatki, jedilni škrob, konzerve, stabilizatorji, soli in sladkor ter olja.
Kuhar izdeluje različne vrste industrijsko pripravljene hrane in napitkov.
Znanja in spretnosti
V procesu izobraževanja spozna tehnologijo predelave mesa, zelenjave, mlečnih izdelkov in drugih živil ter pijač. Med šolanjem pridobi znanja o krmiljenju in regulaciji naprav in higieni živil.
Vizualno mora razlikovati predmete in zna analizirati tehnološke podatke. Dela ob strojih, izpostavljen je hrupu, tresljajem, vibracijam in umetni svetlobi, zato mora imeti dober sluh, vid in razlikovati predmete po videzu, barvi, vonju in okusu.
Delo v živilski industriji zahteva poudarjen smisel za osebno higieno in higieno delovnega okolja.
Razmere za delo
Delo s stroji in z napravami, kot so rezila, parilniki in lonci pod pritiskom zahteva zbranost, odgovornost in hitro ukrepanje ob nepredvidenih situacijah.
Predvidena izobrazba
Za poklic se zahteva poklicna šola živilske usmeritve.
Druge informacije
Informacije v zvezi s pridobitvijo izobrazbe posredujejo na srednjih živilskih šolah v Ljubljani, Kranju, Mariboru in Novi Gorici.
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.