Opravila in naloge
- Značilna dela pivovarja so: prevzem surovin, proizvodnja slada, varjenje in zorenja piva, filtracija in stabilizacija piva, priprava piva za polnjenje in samo polnjenje piva.
- Področje dela pivovarja obsega: pripravo slada, sprejem in namakanje ječmena, kontrolo kaljenja, sušenje zelenega slada, čiščenje in skladiščenje. Izvaja nadzor hlajenja, sedimentacije in obdelave prvine, ki jo pripravlja za varjenje.
- Pivo filtrira, stabilizira in ga pripravlja za polnjenje. Pri polnjenju piva nadzira kontrolne naprave, tesnost zapiranja in embalažo.
- Vzdržuje stroje in naprave ter prostor, v katerem postopki potekajo.
Delovno področje v proizvodnji piva obsega: upravljanje naprav, prevzem in pripravo surovin za izdelavo piva, proizvodnjo sladu, varjenje in zorenje piva. Pri tem zagotavlja higienske standarde, standarde varstva okolja in opravi manjša popravila delovnih naprav in strojev.
Uporablja različna orodja, opremo in stroje ter računalniško vodeno procesno opremo. Za proizvodnjo piva uporablja materiale, kot so voda, ječmen, nadomestki za slad, hmelj in izdelki iz hmelja ter pivski kvas. Uporablja opremo za namakanje, naprave za vzgojo kvasa, opremo za stabilizacijo in polnjenje piva, laboratorijske naprave za vzorčenje piva in za enostavne analize. Vodi dokumentacijo, od evidence o proizvodnji in porabi surovin do tehniško-tehnološke dokumentacije.
Pivovar dela v proizvodnji piva, pripravi surovin in pomožnih sredstev, kot so slad, ječmen in kvas in pri polnjenju piva. Skrbi za kakovost izdelkov in pomožnih surovin.
Znanja in spretnosti
Za opravljanje poklica so potrebna znanja in veščine, ki jih pridobi na srednji živilski šoli oziroma v ustanovah, kjer usposabljajo učence za delo v živilski stroki. Spozna se z osnovami procesne tehnike, delovanjem strojev in naprav, s tehnologijo predelave in izdelave sladu in pivine do osnov organizacije, ekonomike in računalništva. Pomembna znanja, ki jih pridobi, so poznavanje sanitarnih predpisov, osnove higiene živil in osebne higiene, varstva pri delu, požarne varnosti in ekologije.
Dela po izbrani metodologiji, vendar mora biti sposoben pomnjenja podatkov, samostojnega odločanja in sprejemanja odgovornosti za delo. Dobro razlikuje okuse, vonje in barve. Pri delu je potrebna spretnost rok, motorična gibljivost in dober sluh.
Pomemben je smisel za osebno higieno in higieno delovnih prostorov ter sredstev, ki jih uporablja pri delu.
Razmere za delo
Večinoma dela v obratih proizvodnje, izjemoma zunaj. Delo je pogosto večizmensko. Opravlja ga večinoma stoje, pri čemer se pripogiba in obrača. Včasih dela sede ali prenaša težja bremena. Zaradi ropota strojev in naprav je obremenjen sluh.
Da prepreči nesreče in poškodbe, mora dosledno upoštevati navodila iz varstva pri delu in uporabljati predpisana zaščitna sredstva, kot so delovna obleka, čevlji, zaščitne rokavice, pokrivalo in ščitnik sluha.
Predvidena izobrazba
Za poklic se zahteva poklicna izobrazba živilske usmeritve.
Druge informacije
Pivovarne v Sloveniji lahko posredujejo več informacij o delu pivovarja.
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.