Opravila in naloge
- Razkosava in obrezuje ter sortira meso, izloča kosti ter ločuje slanino od mesa.
- Pripravi meso in drobovino za mesne izdelke, nadeve, salame in klobase.
- Termično obdeluje izdelke, jih kuha, peče, dimi, topi mast in ohlaja izdelke ter jih pripravlja za pakiranje in shranjevanje.
- Skrbeti mora za higieno delovnega okolja in delovnih sredstev, s katerimi dela, ter vzdrževati osebno higieno.
Dela kot predelovalec mesa in drobovine.
Uporablja proizvodnje linije za pripravo, predelavo in pakiranje mesa in mesnih izdelkov ter polizdelkov. Uporablja hladilne naprave za pripravo in shranjevanje izdelkov, ročna orodja, tehtnice, sredstva za pakiranje in embalažo.
V proizvodnji mesa in mesnih izdelkov pripravi kakovostne izdelke, ki ustrezajo željam in zahtevam uporabnikov.
Znanja in spretnosti
Za usposabljanje v poklicu se zahteva najmanj 7 razredov osnovne šole ali končana osnovna šola s prilagojenim programom. Živilska šola posreduje znanje o osnovah mesarstva, delovnih postopkih za predelavo mesa v trajne in poltrajne izdelke, o konzerviranju in termični obdelavi mesa.
Dela stoje, med hojo, pripogiba se in obrača, potiska in prenaša lažja in težja bremena.
Pomembna lastnost je, tako kot pri drugih delavcih v živilski industriji, poudarjen smisel za osebno higieno, higieno delovnega prostora in sredstev, s katerimi dela.
Razmere za delo
Njegovo delo je fizično naporno, saj prenaša, potiska ali vleče težja bremena.
Predvidena izobrazba
Za opravljanje poklica se zahteva poklicna izobrazba živilske smeri.
Druge informacije
Biotehniški center Naklo
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.