Opravila in naloge
- Sodeluje pri izdelavi kruha, peciva, potic, krofov in izdelkov iz testa (cmoki, svaljki, kroketi, polpeti). Dela po navodilih in pomaga pri delovnih operacijah, ki jih opravlja pek.
- Zna ročno zamesiti testo in oblikovati enostavne izdelke. Testo polaga v peharje, modele in na pekače.
- Vzdržuje stroje in naprave, odstranjuje ostanke testa in drugih primesi, čisti delovne površine, posodo, pekače in modele.
Delovno področje je v proizvodnji prehrambnih izdelkov ali v skladišču kruha in pekovskih izdelkov. Sodeluje pri transportu ali prodaji kruha in pekovskih izdelkov.
Uporablja mešalce testa, avtomatske in ročne tehtnice, stroje za oblikovanje testa in peciva, parne peči ter friteze.
Izdeluje različne vrste testa, iz njega pa oblikuje kruh, pekovsko in drobno pecivo. Izdelke pakira in skladišči, oziroma jih pripravlja za transport.
Znanja in spretnosti
Znanja in veščine dobi na srednji živilski šoli oziroma z izobraževanjem v ustanovah, kjer usposabljajo za delo v živilski stroki.
Imeti mora dober sluh, vonj in vid. Razvito ima tudi motorično gibljivost, zlasti spretnost rok in prstov.
Pomembna je skrb za osebno higieno in higieno delovnih prostorov.
Razmere za delo
Dela pretežno stoje, dviga in prenaša lažja in težja bremena, pogosto v prisiljenem položaju.
Delo v hrupu zaradi strojev in naprav zahteva zaščito sluha.
Predvidena izobrazba
Za delo so potrebna znanja in veščine, ki jih dobi na srednji živilski šoli.
Druge informacije
BIC Ljubljana, Ižanska cesta 10, 1000 Ljubljana
Informacije o državnih štipendijah najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Informacije o Zoisovih in kadrovskih štipendijah pa na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.