Opravila in naloge
- Če uporablja sveže sadje, je delo sezonske narave in se lahko začne že poleti s predelavo zgodnjih vrst sadja, kot so češnje, marelice, breskve in jagodičevje. Glavna sezona poteka jeseni s predelavo jabolk, hrušk, sliv in kutin.
- Najzahtevnejši del je destilacija fermentirane surovine. Z upravljanjem destilacijske naprave vpliva na kakovost končnega izdelka.
- Stabilizira, filtrira ter polni destilate v prodajno embalažo, ki jo opremi z etiketo.
Zaposli se v obratu, ki se ukvarja z žganjekuho, v destilarni, v kmetijski zadrugi, kjer kooperanti upravljajo skupno destilacijsko napravo, ali na sadjarsko usmerjeni kmetiji.
Osrednja naprava žganjarne je destilacijski kotel. Druge naprave in pripomočki so povezani s pripravo surovin in finalizacijo izdelka.
Destilate pridobiva iz surovin, ki vsebujejo škrob in iz surovin, ki vsebujejo sladkor, kot so različne vrste sadja, med in tropine.
Znanja in spretnosti
Za vodenje destilacije potrebuje znanje o zakonitostih destilacije kot fizikalnega postopka in znanje o delovanju destilacijske naprave.
Postopki priprave surovine zahtevajo natančnost, ročno spretnost in zaradi dviganja bremen tudi fizično moč.
Zaradi promocije izdelkov in kontrole lastnega dela pridelana žganja daje na ocenjevanje.
Razmere za delo
Od zgodnjega poletja do pozne jeseni poteka priprava sadja na fermentacijo. Pozimi se ukvarja z destilacijo surovega žganja in zorenjem žganja. Delo je pretežno stoječe.
Predvidena izobrazba
Za opravljanje dela pridobi strokovna znanja živilske stroke.
Druge informacije
Biotehniški center Naklo, Strahinj 99, 4202 Naklo