Opravila in naloge
- Sprejme gosta lokala ali restavracije in mu svetuje pri izbiri jedi in pijač.
- Ko se odloči za vrsto hrane in pijače, najprej postreže pijačo ali aperitiv. Nato pripravi kuharske pripomočke in opremo tako, da gost lahko opazuje, kako obdela živila, jih kuha, peče ali duši.
- Gostu predstavi jedi kot doživetje, pri čemer opozori na posebnost jedi, morebitne regionalne in etnološke posebnosti ali posebnosti restavracije.
Priprava jedi pred gosti poteka v restavraciji in sicer v obliki priročne kuhinje ob omizju gosta z namiznim gorilnikom in servirnim vozičkom.
Pripomočki za pripravo jedi pred gosti so raznovrstni: pribor za razkosavanje hrane, servirne posode, krožniki in skodele, posode za serviranje jedi, kozarci in jedilni pribor, prti in prtički.
Njegova storitev je priprava jedi kot posebnega dogodka za goste, ki spremljajo nastajanje jedi in se ob tem lahko naučijo različnih kuharskih spretnosti.
Znanja in spretnosti
Kuhar z dodatnim usposabljanjem spozna različne tehnike priprave jedi pred gosti in inventar, ki ga za to uporablja. Izuri se v pripravi jedi v različnih posodah in zna pripravljeno jed okrasiti in servirati. Zna komunicirati v vsaj enem tujem jeziku in je pripravljen na delo v skupini z drugimi sodelavci restavracije.
Pripravljavec jedi pred gosti je spreten, na majhnem prostoru zna urediti prijeten kotiček, kjer pripravlja hrano. Je komunikativen in zna predstaviti posebnosti in poreklo pripravljenih jedi.
Zanimajo ga različne tehnike priprave jedi, pozna poreklo hrane, ki jo pripravlja pred gosti, in kako se jedi in pijača najbolje dopolnjujejo. Pozna različne načine priprave hrane in se ob delu seznanja z novostmi v kulinariki in gostinstvu.
Razmere za delo
Priprava jedi pred gosti poteka v prostorih gostinskih objektov ali na vrtu gostinskega lokala. Ker gre za daljši obred, mora biti pripravljen tudi na več ur dela stoje ali med hojo.
Predvidena izobrazba
Pripravljavec jedi je po izobrazbi kuhar, ki se je dodatno usposabljal za pripravo jedi pred gosti. Poklicno kvalifikacijo lahko pridobi tudi oseba, ki ima srednjo poklicno izobrazbo in tri leta izkušenj s področja gostinstva.
Druge informacije
Poklicni standard Pripravljavec/ pripravljavka jedi pred gosti
Europass portal je sklop spletnih pripomočkov in informacij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vaše izobraževalne in/ali poklicne poti.